پلاکت خون باید چند باشد ؟
پلاکت خون باید بین ۱۵۰ هزار تا ۴۰۰ هزار در هر میلی متر مکعب خون برای بزرگسالان باشد. البته پلاکت خون در کودکان و نوزادان کمی بیشتر است.
زمانی که پلاکت زیر ۵۰ هزار و یا این که بیشتر از یک میلیون باشد، اتفاق غیر طبیعی رخ داده است و حتما باید به آن توجه شود.
وقتی تعداد پلاکت های خون کم است، علائمی از قبیل خستگی، کبودی آسان، و لکه های ناشی از خون ریزی را روی پوست مشاهده می کنید.
تعداد پایین پلاکت ها تحت عارضه ای به نام ترومبوسیتوپنی شناخته می شود.
برخی از عفونت ها، لوسمی، روند درمان سرطان، مصرف الکل، سیروز کبدی، بزرگ شدن طحال، بیماری های خود ایمنی و برخی از داروها می توانند
منجر به ایجاد ترومبوسیتوپنی شوند.
۱. برای افزایش پلاکت خون چه باید کرد؟ آیا قرص افزایش پلاکت خون وجود دارد؟
بهترین راه برای افزایش پلاکت خون روش طبیعی با تغییر رژیم غذایی است. میتوانید با افزودن ویتامین B12 نظیرلبنیات، پروتئینهای بدون چربی مانند ماهی و مرغ، آهن نظیر گوشت قرمز و عدس، و ویتامین سی مانند گوجه فرنگی و آناناس باعث افزایش پلاکت خون خود به طور طبیعی شوید.
۲. در آزمایش خون، میزان پلاکت خون چه مقدار باید باشد؟
میزان پلاکت خون برای بزرگسالان باید بین ۱۵۰ هزار تا ۴۰۰ هزار میلیمتر مکعب باشد. در کودکان و نوزادان نیز این مقدار کمی بیشتر است.
۳. در رابطه با کاهش پلاکت چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟
اگر پلاکت خون شما از ۵۰ هزار میلیمتر مکعب کمتر باشد باید به پزشک مراجعه کنید و تحت معاینه و درمان قرار گیرید. از سوی دیگر افزایش غیر طبیعی پلاکت خون نیز باید در نظر گرفته شود. اگر تعداد پلاکت خون شما از یک میلیون متر مکعب نیز بیشتر شد باید این مسئله را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید.
۴. علیرغم توجه به سلامت و انجام آزمایشهای مکرر باز هم شاهد کاهش پلاکت خون هستم. آیا این مسئله خطرناک است؟
کاهش پلاکت خون علل متفاوتی اعم از بیماریهای خود ایمنی، عفونت و … دارد. ابتدا باید نوع بیماری و علت بیماری مشخص شود. در این موارد توصیه میشود به فوق تخصص خون مراجعه شود تا پزشک با توجه به شرایط شما روش درمانی را مشخص کند.
۵. آیا کاهش پلاکت خون روی میل جنسی افراد تاثیرگذار است؟
خیر، میزان پلاکت خون به صورت مستقیم روی میل جنسی تاثیر ندارد.
۶. با مصرف دارو برای مشکل کاهش پلاکت خون، همچنان احساس خستگی، ضعف و سرگیجه دارم. طبق آزمایش اخیر پلاکت خونم ۱۵۰ هزار است. مشکل چیست؟
عدد ۱۵۰ هزار برای پلاکت خون کاملا نرمال است و مشکل جدی به وجود نمیآورد. اما اگر احساس ضعف، خستگی و سرگیجه دارید حتما کمخونی، آهن، تیروئید و نوار قلبی خود را نیز چک کنید. ممکن است این علائم ناشی از افت فشار خون شما نیز باشد. در هر صورت توصیه میشود به متخصص داخلی مراجعه کنید و تحت معاینه قرار گیرید.
۷. آیا کاهش پلاکت خون و آنفولانزا به هم مرتبط است؟
اگر هنگام بیماری آنفولانزا در کنار علائمی نظیر تب و لرز، تیره شدن رنگ ادرار و خونمردگی در پوست هم مشاهده کردید به متخصص داخلی مراجعه کنید تا میزان پلاکت خون شما نیز بررسی شود.
۸. اغلب در رابطه با کاهش پلاکت خون صحبت میشود. افزایش پلاکت خون چه خطراتی به همراه دارد؟
بالا بودن بیش از حد پلاکت خون سبب ایجاد لختههای خونی و در موارد شدید باعث ایجاد سکته میشود. در این موارد پزشک در صورت لزوم داروهای ضد انعقاد تجویز میکند. در این شرایط توصیه میشود به متخصص قلب و عروق مراجعه شود.
۹. آیا میزان پلاکت خون در بارداری تاثیرگذار است؟
برای اقدام به بارداری بهتر است که میزان پلاکت خون نرمال و طبیعی باشد تا بعدها مشکل جدی برای مادر و جنین به وجود نیاید. این موضوع را هم باید در نظر داشت که کاهش پلاکت خون در دوران بارداری نیز تقریبا امری شایع است؛ اما موضوع نگران کنندهای نیست؛ در این مدت باید تحت نظر پزشک باشید.
۱۰. در رابطه با کاهش پلاکت خون به چه متخصصی باید مراجعه کنم؟
اگر علائم خفیف در رابطه با کاهش پلاکت خون مشاهده کردید در وهله اول به متخصص داخلی مراجعه کنید؛ اما اگر علائم شدید باشند؛ با توجه به نظر پزشک عمومی یا متخصص داخلی به فوق تخصص خون مراجعه کنید.